Prva mešana mobilnost projekta Ecogard je potekala v Sloveniji

15. 10. 2019 smo se zbrali v Okoljskem centru v Ljubljani, kjer je potekal peti partnerski sestanek in prva mešana mobilnost projekta Ecogard. Otvorila sta ga direktorica ITR dr. Anamarija Slabe in koordinatorka projekta prof. dr. Mariana Ivanova iz VUAR, Bolgarija. Sledil je pozdravni govor ter kratka predstavitev programa in udeležencev mešane mobilnosti.

Sledil je obisk Centra Dolfke Boštjančič, dnevnega centra za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami. V centru je vodja oddelka za zaposlovanje najprej predstavila dejavnosti, ciljno skupino ter programe usposabljanja in zaposlovanja gojencev. Po odgovorih na radovedna vprašanja so se udeleženci odpravili na teren.

Ogledali so si center za hipoterapijo (terapijo s konji) ter čutni vrt, kjer jim je specialna pedagoginja podrobno pojasnila vsak del vrta (prilagojenega za slabovidne, naglušne, posameznike s kognitivnimi motnjami).

Sledil je ogled steklenjaka, kjer mladostniki in ostali gojenci centra opravljajo osnovne delovne dejavnosti: polnjenje cvetličnih lončkov z zemljo, setev, sajenje, nošenje setvenih pladnjev in prenašanje cvetličnih lončkov z okenskih polic centra.

Udeleženci mešane mobilnosti so obiskali tudi del centra, kjer se spodbuja varovanje premične kulturne dediščine, dela vrta, kjer se kolobari, imenovan gartl’c, ki predstavlja tisti del zemljišča ob stavbi, iz katerega gospodinja dobi osnovno zelenjavo, zelišča in rože.

Udeleženci so si ogledali tudi njivo.

Obisk so zaključili z ogledom prostora, kjer izvajajo dnevne ustvarjalne in delovne dejavnosti, kadar jim vreme ne dopušča dela na prostem. Tam ročno izdelujejo papir, čestitke, čajne mešanice in vrečke ter ostale izdelke, narejene iz recikliranega materiala.

Udeleženci so šli na kosilo v Drugo violino, socialno podjetje centra, kjer kuhajo in strežejo gojenci centra.

Bookmark the permalink.

Comments are closed