Trubarjeva zelena tržnica

Trubarjeva cesta je dobila novo eko tržnico

Trubarjeva zelena tržnica je projekt Društva prostoRož v sodelovanju z Inštitutom za trajnostni razvoj in ZZEKS. Prostorož je v sklopu revitalizacije Trubarjeve ceste med Prešernovim trgom in Resljevo cesto pripravil novo osvetlitev, koše za smeti, klopi in zelenje. Popoldanska “zeleni” tržnica je prvič poživila Trubarjevo cesto 24. 10. 2012.

Trubarjeva zelena tržnica je v l. 2012 potekala v oktobru in novembru ob sredah (24. 10., 7. 11. in 14. 11.) ter v torek, 30. 10. med 12. in 19. uro.

Od prehodne ulice do uporabnega javnega prostora

Trubarjeva cesta je kljub živahni preteklosti v zadnjih letih za občane Ljubljane postala predvsem prehodna ulica: ljudje po njej hitijo v mesto in iz njega, redkeje pa se na njej ustavijo. Na ulici na primer do danes sploh ni bilo klopi, ki bi mimoidočim ponujale možnost za postanek, počitek ali malico. Poleg klopi je na Trubarjevi manjkala tudi druga osnovna komunalna in urbana oprema, ki jo potrebuje vsaka prijetna ulica: stojala za kolesa, koši za smeti, boljša razsvetljava in zelenje.

Klopi, koši za smeti, rastlinje in zanimiva osvetlitev ulice so le nekateri od posegov, ki jih bo društvo prostoRož realiziralo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Turizmom Ljubljana. S temi minimalnimi posegi v prostor bo ulica dobila odprte površine, ki prebivalcem in obiskovalcem Trubarjeve omogočajo svobodno rabo javnega prostora.

Kolektiv prostoRož bo poleg opreme izboljšal tudi vzdušje

Društvo prostoRož je pri oživljanju Trubarjeve ceste sodelovalo tudi s trgovinicami, butiki, bari in restavracijami na ulici. Lastniki trgovinic na Trubarjevi ugotavljajo, da je stanje vsak mesec slabše, nekateri lokali na Trubarjevi pa zaradi slabe prodaje hitro menjajo lastnike.

Izziv je bil torej upočasniti korak stalnih prebivalcev Trubarjeve, pritegniti nove obiskovalce in pozornost obojih usmeriti na ponudbo lokalov, ki bivajo na ulici. V skladu s ponudbo mnogih prodajalcev na Trubarjevi in z novim, bolj osveščenim načinom potrošnje je ekološka, zelena tržnica.

Namen

Z edinstvenim popoldanskim terminom eko tržnice želimo organizatorji omogočiti dostop do okusne, ekološko pridelane hrane za vse, ki od sobotah ne utegnejo na ekološko tržnico na Pogačarjevem trgu, in pa zagotoviti ekološko ponudbo tudi med tednom. Poleg svežih in ekološko pridelanih živil ter izdelkov iz vse Slovenije so obiskovalcem Trubarjeve na voljo ekomalice in kosila, degustacije in naravna kozmetika. Ulica je živahna tudi zaradi delavnic, povezanih z ekološko pridelavo, predstavitev knjig, izobraževanj in občasnih kulturnih dogodkov.

 

Tržnica je pilotni projekt

Ekološka tržnica na Trubarjevi cesti je pilotni projekt, s katerim preverjamo zmogljivosti ulice. Če bo odziv sodelujočih, obiskovalcev, predvsem pa stanovalcev Trubarjeve dober, bo društvo s tržnico nadaljevalo še v prihodnje.

Organizacija: KD prostoRož

Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, turizem Ljubljana

Soorganizacija Trubarjeve zelene tržnice: Institute for Sustainable DevelopmentZveza Biodar

Projekt Trubarjeve zelene tržnice so podprli: Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o., DPG

kontakt: prostoroz@gmail.comtrubarjeva.trznica@gmail.com 

thumbnail of letak_tzt[1]

Letak – Vabilo na Trubarjevo zeleno tržnico

Comments are closed