Poziv mreže Plan B ministrici k boljši reformi skupne kmetijske politike

Ljubljana, 5. 4. 2019

Nevladne organizacije, združene v mreži Plan B za Slovenijo, smo na ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandro Pivec, naslovile poziv k bolj ambiciozni reformi skupne kmetijske politike (SKP).

V mreži Plan B obžalujemo pomanjkanje ambicije, ki jo je 2. aprila 2019 s svojim glasovanjem o reformi SKP pokazal Odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta, saj je glasovanje v ostrem nasprotju z glasovanjem Odbora za okolje EP, ki je v februarju pozval k okrepitvi financiranja SKP za varovanje okolja in k oblikovanju posebnega člena za ekološko kmetijstvo. Člani Odbora za kmetijstvo EP so s svojim glasovanjem zamudili priložnost, da bi državam članicam naložili pregled stanja sektorja ekološkega kmetijstva in oblikovanje strategije za njegov razvoj v okviru SKP. Glasovanje priča, da člani Odbora nimajo posluha niti za opozorila stroke niti za želje javnosti – doslej je namreč že prek 135.000 ljudi podpisalo evropsko peticijo, ki zahteva premislek o obstoječih načinih pridelovanja in uživanja hrane ter konec sedanjim subvencijam EU, ki močno podpirajo zdravju in okolju škodljivo intenzivno kmetijstvo.

Države članice že pripravljajo nacionalne strateške načrte za SKP, pri čemer je za doseganje ciljev trajnostnega razvoja ključnega pomena, da v svojih načrtih ekološkemu kmetijstvu namenijo osrednjo vlogo. Organizacije mreže Plan B za Slovenijo tako pozivamo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da prisluhne državljanom, okoljskim nevladnim organizacijam in ekološkim kmetom v zahtevah po takšni SKP, ki bo vsebovala bistveno več ukrepov za varovanje okolja in podnebja.

Celotni poziv si lahko preberete tukaj.

Bookmark the permalink.

Comments are closed