Trubarjeva zelena tržnica 2013

Trubarjeva zelena tržnica 2013

ITR - Inštitut za trajnostni razvoj
Pregledujete: ITR izhodišče > Projekti

 

Trubarjeva zelena tržnica v letu 2013

 

Društvo prostoRož je v letu 2012 v sklopu revitalizacije Trubarjeve ceste med Prešernovim trgom in Resljevo cesto pripravilo novo osvetlitev, koše za smeti, klopi in zelenje. Lokali in trgovine na ulici pa so skupaj s slovenskimi ekološkimi kmetovalci sodelovali na popoldanski "zeleni" tržnici, ki je 24.10.2012 prvič poživila Trubarjevo cesto.

 

Inštitut za trajnostni razvoj je soorganizator ekološke ponudbe naTrubarjevi zeleni tržnici. Tudi letos vas vabimo k obisku ob sredah. Po poletnem premoru se znova vidimo septembra:

 

Trubarjeva zelena tržnica bo ponovno zaživela v sredo 4.9.2013 in bo potekala v septembru in oktobru

 

ob sredah

 

...med 12. in 19. uro.

 

 

Tržnica poteka na Trubarjevi ulici, ki je bila v zgodovini Ljubljane izjemno pomembna za preskrbo meščanov s hrano, danes pa je živahna prehodna ulica; ima pa tudi že nekaj eko ponudbe.

S popoldanskim terminom želimo na ulico privabiti zlasti tiste, ki čez dan ne utegnejo na glavno mestno tržnico, pa tudi marsikakšen reden obiskovalec sobotne ekotržnice bo vesel ponudbe slovenskih ekoživil tudi med tednom.

 

Kako se je začelo?

 

Od prehodne ulice do uporabnega javnega prostora


Trubarjeva cesta je kljub živahni preteklosti v zadnjih letih za občane Ljubljane postala predvsem prehodna ulica: ljudje po njej hitijo v mesto in iz njega, redkeje pa se na njej ustavijo. Na ulici na primer do danes sploh ni bilo klopi, ki bi mimoidočim ponujale možnost za postanek, počitek ali malico. Poleg klopi je na Trubarjevi manjkala tudi druga osnovna komunalna in urbana oprema, ki jo potrebuje vsaka prijetna ulica: stojala za kolesa, koši za smeti, boljša razsvetljava in zelenje.


Klopi, koši za smeti, rastlinje in zanimiva osvetlitev ulice so le nekateri od posegov, ki jih bo društvo prostoRož realiziralo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana in Turizmom Ljubljana. S temi minimalnimi posegi v prostor bo ulica dobila odprte površine, ki prebivalcem in obiskovalcem Trubarjeve omogočajo svobodno rabo javnega prostora.


Kolektiv prostoRož bo poleg opreme izboljšal tudi vzdušje


Društvo prostoRož je pri oživljanju Trubarjeve ceste sodelovalo tudi s trgovinicami, butiki, bari in restavracijami na ulici. Lastniki trgovinic na Trubarjevi ugotavljajo, da je stanje vsak mesec slabše, nekateri lokali na Trubarjevi pa zaradi slabe prodaje hitro menjajo lastnike.


Izziv je bil torej upočasniti korak stalnih prebivalcev Trubarjeve, pritegniti nove obiskovalce in pozornost obojih usmeriti na ponudbo lokalov, ki bivajo na ulici. V skladu s ponudbo mnogih prodajalcev na Trubarjevi in z novim, bolj osveščenim načinom potrošnje je ekološka, zelena tržnica.

Namen

Z edinstvenim popoldanskim terminom eko tržnice želijo prodajalci omogočiti dostop do okusne, ekološko pridelane hrane za vse, ki čez dan ne utegnejo na glavno mestno tržnico, hkrati pa zagotoviti tovrstno ponudbo tudi med tednom. Poleg svežih in ekološko pridelanih živil ter izdelkov iz vse Slovenije bodo obiskovalcem Trubarjeve na voljo ekomalice in kosila, degustacije in naravna kozmetika. Ulica bo živahna tudi zaradi delavnic, povezanih z ekološko pridelavo, predstavitev knjig, izobraževanj in občasnih kulturnih dogodkov.

 

Tržnica je pilotni projekt


Ekološko tržnico na Trubarjevi cesti je društvo prostoRož zasnovalo kot pilotni projekt, s katerim bo preverilo zmogljivosti ulice. Če bo odziv sodelujočih, obiskovalcev, predvsem pa stanovalcev Trubarjeve dober, bo društvo s tržnico nadaljevalo še v prihodnje. V nasprotnem primeru pa se bo lotilo iskanja nove rešitve, ki bi bila zadovoljiva za vse, ki Trubarjevo cesto uporabljajo. Članice društva si poleg ekološke tržnice na Trubarjevi želijo še več podobnih dogodkov, ki bi vključevali lokalno prebivalstvo. Za to pa je potreben čas, predvsem pa izražene želje in potrebe prebivalcev in uporabnikov Trubarjeve ceste.

Organizacija: KD prostoRož

Projekt so omogočili: Mestna občina Ljubljana, turizem Ljubljana


Soorganizacija Trubarjeve zelene tržnice: Inštitut za trajnostni razvoj, Zveza Biodar

Projekt Trubarjeve zelene tržnice so podprli: Ljubljanska parkirišča in tržnice d.o.o., DPG

 kontakt: prostoroz@gmail.com, trubarjeva.trznica@gmail.com 

 LETAK (VABILO) si lahko ogledate tukaj.

 
© 2005-2006 Inštitut za trajnostni razvoj. Vse pravice pridržane.
Naslov: Inštitut za trajnostni razvoj, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, Slovenija
Pisarna: Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: 00.386.1.4397.465, Telefaks: 00.386.1.4397.105, GSM: 00.386.51.368.890, E-pošta: info@itr.si
Spletno oblikovanje - vseved.net