Obisk eko-socialne kmetije Kocljevina v drugem dnevu mešane mobilnosti

Po obisku eko-socialne kmetije Korenika so se udeleženci mešane mobilnosti (v okviru projekta Ecogard) v sredo, 16. 10. 2019, podali na obisk eko-socialne kmetije Kocljevina. Ta se nahaja ob slovensko-madžarski meji in je nastala v bivšem poslopju carinarnice in kasneje centra za tujce.

Vizija ekološke kmetije je trajnost v najširšem pomenu besede; energijo za delo in elektriko proizvajajo konjske moči, toploto pa trda goriva (les). Ekološka kmetija Kocljevina je bila ustanovljena z namenom na sodoben način širiti stare modrosti Slovanov, Madžarov in Germanov, ki so od nekdaj prebivali na tem območju.

Koncept ekološke kmetije je trajnost, sožitje z okoljem in razvoj tradicionalnih trajnostnih veščin za neodvisno bivanje, ki jih zagotavljajo socialno ranljivim skupinam z vključevanjem v dejavnosti kmetije.

Poleg zelenjavnega vrta z avtohtonimi sortami zelenjave redijo tudi živali (kokoši, zajce, krave, konje in koze).

Ena njihovih dejavnosti je strojenje živalskih kož na tradicionalen način, brez škodljivih kemikalij, zato so marsikateri dodatki v gospodinjstvu pri njih narejeni iz kože.

Lastnik ekološke kmetije Kocljevina verjame, da bo doba višje digitalizirane civilizacije prišla do trenutka, ko ne bo delovala, zato bi se morali biti ljudje zmožni oskrbeti z osnovnimi življenjskimi potrebščinami sami, z uporabo starodavne modrosti preživetja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed