12. EKOPRAZNIK

Sporočilo za javnost – 12. EKOPRAZNIK

(sobota, 14. 9. 2013, Pogačarjev trg, Ljubljana)

V soboto 14. 9. 2013 je Inštitut za trajnostni razvoj na Pogačarjevem trgu v Ljubljani že 12. leto zapored organiziral  EKOPRAZNIK. Ekopraznik v Ljubljani je največja slovenska prireditev za predstavljanje ekološkega kmetijstva in živil ter drugih izdelkov in storitev s certifikatom ekološkega porekla.

Na 74 stojnicah so se predstavili ponudniki kakovostnih EKO živil, izdelkov in storitev na slovenskem trgu: ekokmetije, ponudniki ekoživil, ekokozmetike in drugih ekoizdelkov, ter izbrane nevladne organizacije. Slovenski ekološki kmetje so svoje izdelke ponudili na 47 stojnicah, vse od sezonskih vrtnin, sadja, žit, do različnih rastlinskih olj, sirov, peciva in še marsičesa. Z ekološko kozmetiko, ekološko hrano in drugimi ekoizdelki se je predstavilo 17 podjetij. Kulturno-umetniško društvo Sredina in Waldorfski vrtec Mavrica sta poskrbela za kreativne delavnice za otroke. Druge nevladne organizacije pa so informirale o pravični trgovini, varstvu ptic v Sloveniji, ekološkem vrtnarjenju itd.

Veliko ljudi se je zanimalo, kdo v Sloveniji certificira ekološke izdelke, kakšne so oznake ipd. Vse te informacije so obiskovalci dobili na INFO točki Inštituta za trajnostni razvoj in stojnici Inštituta za kontrolo in certifikacijo UM.

Na posebni stojnici je ITR predstavljal svoj program Šolski ekovrtovi, kjer so sodelovali tudi mentorica in učenca Osnovne šole Ivana Cankarja Vrhnika. Na ogled so postavili pridelke iz svojega šolskega ekovrta, ki so jim družbo delali zeliščni čaji iz Vrtca Antona Medveda Kamnik. ITR je predstavljal tudi dejavnosti za dijake in osnovnošolce po vsej Sloveniji, ki jih v septembru in oktobru organizira v okviru evropskega partnerskega projekta »Mind the CAP«, v povezavi s programom Šolski ekovrtovi.

Celotno dogajanje je bogatil kulturno-glasbeni program. Člani Mreže Šolskih ekovrtov so se izkazali kot izvrstni igralci, pevci in plesalci. Na odru 12. Ekopraznika so blesteli učenci Osnovne šole Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem v predstavi »Pšenica, najlepši cvet« in učenci Osnovne šole Ledina s plesno-igralsko izvedbo moderne Urške.

Ob spremljavi kitarista Urbana Logarja je pevka Teja Pribac predstavila svoje avtorske pesmi in izbor jazz standardov in kot lani navdušila občinstvo.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Pingback: EKOTEDEN in 12. EKOPRAZNIK – Inštitut za trajnostni razvoj

Comments are closed