5. Ekopraznik v Ljubljani

5. ekopraznik in »Teden Živeti dobro – živeti eko in zdravo«

Ljubljana, 4. – 9. september 2006

Ljubljano bomo v začetku septembra ponovno obarvali v smislu eko in zdravega življenjskega sloga! Od 4. do 9. septembra 2006 bo potekal Teden »Živeti dobro – živeti eko in zdravo«, ki se bo zaključil s tradicionalnim velikim 5. ekopraznikom v Ljubljani.

Poslanstvo “Tedna” in Ekopraznika je promocija eko in zdravega življenjskega sloga: osveščanje, izobraževanje in informiranje o eko in zdravi prehrani, gospodinjstvu, bivanju, telesni negi, ter pomoč pri tem, da bi tudi kot potrošniki lahko vsak dan dejavno skrbeli za svoje zdravje in zdravje planeta ter se znali izogniti proizvodom, ki so s tega vidika manj ustrezni ali celo škodljivi.

Kot organizator skrbimo za to, da predstavljene alternative izpolnjujejo naša merila za “eko in zdravo” ter so ustrezno preverjene oziroma preverljive.

Prispevati skušamo tudi k uravnoteženju učinkov sodobnega oglaševanja, kjer pogostost in oblika oglaševanja nekega proizvoda ne pove ničesar o njegovi resnični kakovosti in uporabnosti za potrošnika, še manj pa o njegovih vplivih na zdravje in naravo, pa tudi socialne vidike, ki so povezani z globalizacijo trga.

In kaj vse si boste lahko privoščili v Tednu eko & zdravo?

4.9.: okrogla miza »Ekološko kmetijstvo v Sloveniji l. 2013«
5.9.: Eko in zdravo bivanje: kako do resnične kakovosti bivanja?
6.9.: Eko in zdrava prehrana: so ekoživila res boljša izbira?
7.9.: Zdravilne rastline za zdravje, lepoto in dobro počutje
9.9.: Peti Ekopraznik – velika ekotržnica od 9. do 15. ure na Pogačarjevem trgu.

Predstavitev dogodkov:

(s klikom na naslove posameznih dogodkov lahko preberete program dogodkov in več informacij o vsebini!)

4.9.: okrogla miza »Ekološko kmetijstvo v Sloveniji l. 2013«

Ob 16. uri v Slovenskem etnografskem muzeju (SEM), Metelkova 2, Ljubljana – predavalnica v 2. nadstropju upravne stavbe.

O razvoju sektorja ekokmetijstva in ekoživil v Sloveniji bomo govorili v okviru nadvse aktualnega procesa pripravljanja Programa razvoja podeželja 2007-2013. Kako doseči, da bo domača ponudba ekoživil začela slediti naraščajočemu povpraševanju doma in jasnim pozitivnim trendom v svetu?
Sodelujoči: predstavniki ministrstev (kmetijstvo, okolje, zdravje), ekoloških kmetov, nevladnih organizacij, stroke in izobraževanja.

5.9.: Eko in zdravo bivanje: kako do resnične kakovosti bivanja?

(tematski seminar)

Bio/ekogradnja, ekobarve in pohištvo; ekočistila; domači vrt brez strupov; problematika sodobnega gospodinjstva z vidika zdravja družinskih članov in z vidika varstva okolja; kakovost bivanja.

6.9.: Eko in zdrava prehrana: so ekoživila res boljša izbira?

(tematski seminar)

Celovit pristop h kakovosti živil; problematika kakovosti sodobnih živil: zaželene / nezaželene snovi in postopki; »nova živila«: GS-živila, funkcionalna živila, prehranski dodatki; v čem se ekoživila razlikujejo od običajnih, čemu se z odločitvijo za ekoživila lahko izognemo.

7.9.: Zdravilne rastline za zdravje, lepoto in dobro počutje

(tematski seminar)

Celovit pristop do osebne nege; certificirana naravna (ekološka) kozmetika – negovalna in dekorativna; rastlinski in drugi naravni pripravki za zdravje; prikaz rezultatov neodvisnih raziskav in testiranj kozmetike.

TEMATSKI SEMINARJI bodo potekali v obliki predavanj, predstavitev in diskusije z udeleženci, od 17:00 – 20.00 ure v veliki sejni sobi ljubljanske Mestne hiše, Mestni trg 1.

Predavatelji bodo poskrbeli za celovito obravnavanje problematike z vidika zdravja in varstva okolja (v sodelovanju z okoljskimi strokovnjaki), predstavili rezultate testiranj različnih izdelkov; predstavljene bodo alternative s prednostmi za uporabnike.
Novinarjem bodo za vsako temo na voljo info mape, s kratkimi povzetki osnovnega sporočila, z dodatno natančnejšo predstavitvijo problematike in viri nadaljnjih informacij.
Celotni sklop tem bomo povezovali z aktualno politiko EU za večji red na področju rabe kemikalij – REACH.


Sobota, 9. 9.: Peti Ekopraznik – velika ekotržnica

od 9. do 15. ure, na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

Na stojnicah vas bo čakala pestra ponudba približno 60 ekoloških kmetij iz Slovenije in sosednjih držav, ponudba izdelkov in storitev za eko in zdravo življenje ter izdelki iz poštene trgovine. Obiskali boste lahko tudi stojnice nevladnih organizacij in se seznanili z njihovimi prizadevanji za bolj kakovostno življenje.

9:00 Uradna OTVORITEV s kratkimi pozdravnimi nagovori

Gostje:
ga. Danica Simšič, ljubljanska županja
predstavniki organizatorjev
drugi vabljeni gostje

Od 10. do 15. ure: program z glasbo in informativno-animacijskim programom.

Program 5. Ekopraznika

9:00 Ekopraznik otvori ga. Danica Simšič, ljubljanska županja,
ter drugi vabljeni gostje.

V programu na odru se bodo izmenjevale informacije za obiskovalce in živa glasba v izvedbi skupine “Same babe”.

Poleg tega boste svoje malčke lahko vključili v dejavnosti za otroke (v organizaciji vzgojiteljic Waldorfskega zasebnega vrtca), se udeležili predstavitve okoljskih, potrošniških, ekokmetijskih nevladnih organizacij ter predstavitve poštene trgovine; na voljo vam bodo tudi klopi za počitek.

15:00 zaključek

Organizator prireditev »Tedna Živeti dobro – živeti eko in zdravo« s 5. ekopraznikom: Institute for Sustainable Development

Soorganizator Ekopraznika – velike ekotržnice na Pogačarjevem trgu: Združenje ekoloških kmetov osrednje Slovenije

Sodelovanje pri obveščanju in Tematskih seminarjih: projekt »Skupaj za zdravje človeka in narave«

Zahvaljujemo se sponzorjem prireditve:

Glavni sponzor: Mestna občina Ljubljana

Ljubljanske tržnice, d.o.o.

thumbnail of Program_TedenInEkopraznik

Program vseh prireditev

Bookmark the permalink.

Comments are closed