EKOTEDEN in 9. EKOPRAZNIK v Ljubljani

EKOTEDEN IN 9. EKOPRAZNIK v Ljubljani

6. – 10. 9. 2010: Ekoteden

Dogodki Ekotedna potekajo v Okoljskem centru, Trubarjeva 50, Ljubljana.

Ponedeljek, 6.9. od 17:00 do 18:30: Slovenski trg ekoživil: kje smo in kam gremo.

Predstavitev nekaterih ugotovitev raziskovalnega projekta povezanega z Akcijskim načrtom razvoja ekološkega kmetijstva v Sloveniji do leta 2015.

Za vse, ki ste zamudili našo predstavitev raziskave cen ekoživil v juliju.

Predstavljata: Anamarija Slabe in Ariana-Lucija Tratar-Supan, ITR

Torek, 7.9. od 17:00 do 18:30: Če meso – potem EKO!

Predstavitev ekološke reje živali in ekomesnin z degustacijo izdelkov.

V času, ko na vsakem koraku slišimo svarila o vse večjem onesnaženju narave ter oporečnosti industrijske hrane, je sprememba prehranjevalnih navad neizogibna. Prehod iz uživanja industrijskega mesa na ekološko pridelane mesne dobrote je zdaj preprost, saj od nedavnega v Sloveniji premoremo trgovino, kjer si lahko omislite tovrstne izdelke.  Eko mesnine, kot se imenuje prodajalna na ljubljanski tržnici, je povsem nova ponudba na Slovenskem. Tako sveže meso kot tudi številne salame, slanine in namazi imajo certifikate, ki jamčijo, da je bilo meso vzrejeno po načelih ekološkega kmetijstva, brez kemijskih dodatkov in genske tehnike.

Predstavlja: Katarina Radmanič

Sreda, 8.9. od 16:00 do 19:30: Popoldanski seminar o aktualnem dogajanju na področju GS rastlin (predpisi in stanje glede gojenja in rabe), agrogoriv in prehranske varnosti.

Za vse, ki vas zanima, kaj je trenutno najbolj aktualno:

  • na področju predpisov in stanja glede gojenja in rabe GS rastlin, v političnih razpravah in žolčnih debatah… v Sloveniji, EU in svetu;
  • glede agrogoriv in prehranske varnosti: predstavili bomo slovenske prevode čisto svežih raziskav, ki kažejo, da bogate države po vsej Afriki grabijo zemljišča za gojenje agrogoriv in hrane za svoje potrebe, na škodo lokalnega prebivalstva.

Predstavlja ITR, v okviru projekta “Feeding and Fuelling Europe”

Vstop je sicer prost, prosimo pa vas za predhodno prijavo (info@itr.si ali 01.4397.460).

Četrtek, 9.9.2010

  • 0b 11:00: Predstavitev knjige Permakulturni vrt

Knjiga ponuja veliko koristnih nasvetov za vsakega vrtnarja, med drugim, kako ustvariti vrt iz gole zaplate zemlje, narediti visoke grede, si omisliti ribnike in potočke, na pobočjih urediti terase, postaviti rastlinjak in si omisliti površine za otroke ali živali.

Ne glede na to, ali si želite samo nekaj izboljšav ali pa hočete sčasoma postati samozadostni, vam bo ta navdihujoč in nadvse praktičen priročnik pomagal pri ustvarjanju bolj zelenega planeta.
Knjigo sta kot poznavalca permakulture, ki jima je že v devetdesetih letih oče permakulturnega gibanja Bill Mollison podelil naslov učiteljev permakulture, spretno prevedla Borut Petrovič Jesenovec in Slavica Jesenovec Petrovič.
O knjigi Grahama Bella Permakulturni vrt, ki je pravkar izšla pri založbi ARA, in o svojih bogatih izkušnjah, bosta spregovorila na predstavitvi knjige v okviru Ekotedna.

Predstavljata: Borut Petrovič Jesenovec in Slavica Jesenovec Petrovič.

  • ob 17:00: Predstavitev eko darilnega programa kooperative Amarant z degustacijo eko izdelkov

Pridelava semen za trg nikakor ni lahko delo, ekološko semenarstvo pa je še posebej zahtevno. Potrebno je ogromno znanja in truda, da kooperanti zmorejo pridelati seme, ki ustreza vsem predpisom kakovosti za komercialna semena – od zdravja do kalivosti.

Kooperativa Amarant je podjetje, ki že ponuja predelano sadje in zelenjavo, zlasti kot vloženo zelenjavo, omake, začimbne mešanice, pa tudi moke. Trenutno sami pridelujejo ekoseme čebule, česna, solate, fižola, kolerabica, zelje… skupaj 40 različnih sort.

Z Amarantom zdaj sodeluje že 13 slovenskih ekoloških pridelovalcev.

Pripravili so tudi poseben darilni program za praznike ali posebne priložnosti.

Predstavlja: Fanči Perdih

Petek, 10.9. ob 12:00: Predstavitev študijskega programa “Ekološko kmetijstvo” in raziskovalnega dela na področju ekološkega kmetijstva

Predstavlja: UM Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede (red. prof. dr. Franc Bavec, izred. prof. dr. Martina Bavec, višja predavateljica mag. Silva Grobelnik Mlakar, asist. mag. Manfred Jakop, asist. mag. Martina Robačer).
Vabljeni še zlasti vsi dijaki, ki razmišljate o študiju kmetijstva!


Sobota, 11.9.2010: 9. EKOPRAZNIK od 9. do 15. ure na Pogačarjevem trgu

Največji slovenski ekopraznik vas znova vabi na ogled novosti in spoznavanje okusnega, dišečega, naravnega, zabavnega in zdravega eko življenjskega sloga.
Ekopraznik je najbolj dosledna EKO razstavna, informativna in prodajna prireditev pri nas. Na 76 stojnicah se bodo predstavili ponudniki preverjenih, kakovostnih EKO živil, izdelkov in storitev na slovenskem trgu.
Program z delavnicami za otroke in živo glasbo.

Otvoritev ob 9. uri

Na 76 stojnicah se bodo predstavili ponudniki preverjenih, najbolj kakovostnih EKO živil, izdelkov in storitev na slovenskem trgu: ekokmetije, ponudniki ekoživil, ekokozmetike in drugih ekoizdelkov, organizacije za nadzor ekokmetijstva,

Ves dan bodo potekale ustvarjalne delavnice za otroke v organizaciji Waldorfskega vrtca, KUD-a Sredina, Rajarije in drugih ter srečelov društva Mule.

Duo »Kušin« (Matjaž Glavina in Bor Seušek) vas bo s svojo avtorsko glasbo zabaval med 10.00 in 11.00 ter med 12.00 in 13.00 uro.

Ob 11.15 pa bo prišla obiskat otroke putka Zdravka, direktno iz ekološke kmetije na Štajerskem. Skupaj z njo si bodo otroci lahko pričarali svoj eko škokot – kurji piškot.

Tudi letos bosta medijska pokrovitelja Ekotedna in 9. Ekopraznika:

Studio 12, Sončeve pozitivke

Izvedbo prireditev so podprli:

Mestna občina Ljubljana

Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice, d.o.o. 

Organizator Ekotedna in 9. Ekopraznika: Institute for Sustainable Development

Soorganizator 9. Ekopraznika: Združenje ekoloških kmetov osrednje Slovenije

Bookmark the permalink.

Comments are closed