Ljubljana, 11. 9. 2018.
17. Ekopraznik je to soboto navdušil obiskovalce in razstavljavce, pa tudi naravo, saj mu je naklonila čudovit sončen dan. Pogačarjev trg so od zgodnjega jutra do konca prireditve obiskali številni Ljubljančani, mnogo obiskovalcev je prišlo tudi od drugod, bilo pa je tudi zelo veliko tujih turistov. Veliko ponudnikov ekoloških živil in pijač je pripravilo degustacije. Spoznali smo mnogo okusnih novosti na slovenskem trgu ekološke hrane – namaze, napitke, pecivo; pa tudi vrhunske domače ekološke izdelke, nagrajene na mednarodnih tekmovanjih (oljčno olje). Še zlasti navdušuje, da je na Ekoprazniku vsako leto več v Sloveniji narejenih inovativnih ekoloških živil.
V spremljevalnem programu je s praktično uporabo izjemnih prehranskih znanj navdušila Sabina Topolovec (projekt Za zdravje človeka in narave). Udeleženci delavnic so dobesedno »padli« na Terezine kolačke in namaze (Tereza Poljanič), zlasti otroke pa so navdušile Knedlove čarovnije z Zlatim Gheejem. Ob predstavitvi pravilnega kuhanja testenin Gabaroni smo spoznali tudi uspešno slovensko podjetniško zgodbo. Pod vodstvom Ane Ličina smo vonjali dragocene rastlinske dišave in spoznavali umetnost njihove uporabe, za konec pa je Klub Gaia prikazal zasaditev zelenjave v posode.
Organizator Inštitut za trajnostni razvoj je med obiskovalci izžrebal prejemnike dobrih 130 nagrad, ki so jih prispevali razstavljavci.
Novi koncept te tradicionalne prireditve se je s spremljevalnim programom s kulinaričnimi delavnicami in prikazi izkazal za zelo uspešnega. Organizator ocenjuje, da je »lifting« prireditve dobro uspel, kar najbolj potrjujejo pozitivni odzivi obiskovalcev in sodelujočih. Ekopraznik v Ljubljani je bil prava pionirska prireditev, saj že 17 let promovira ekološko kmetijstvo, eko živila ter zdrav in okoljsko osveščen življenjski slog, dejstvo pa je, da so te vsebine vsako leto samo še bolj aktualne.
Tudi letošnji Ekopraznik je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.