18. Ekopraznik v Ljubljani (2019)

18. Ekopraznik bo počastil 20-letnico prve slovenske ekotržnice

Letošnji Ekopraznik v Ljubljani posvečamo 20. rojstnemu dnevu ekološke tržnice v Ljubljani. Skoraj ne moremo verjeti, da je minilo že toliko let! Pa je le res – leta 1999 smo na nabrežju Ljubljanice nasproti Zlate ribice prvič postavili dve stojnici. Na njih so pridelke ponujali čisto prvi ekološki pridelovalci, ki so se leto poprej vključili v program nadzora ekološke pridelave v okviru tedanjega Združenja ekoloških kmetov Slovenije.

To je bil pionirski projekt, saj je bila ljubljanska ekotržnica prva takšna v Sloveniji. Da pa se je to lahko zgodilo, smo na ITR zavihali rokave že tri leta poprej. Najprej smo pripravili standarde za ekološko pridelavo v skladu s smernicami IFOAM – Mednarodne zveze gibanj za ekološko kmetijstvo. Leto kasneje smo spodbudili ustanovitev prvega združenja za ekološko kmetijstvo. V letu 1998 smo začeli na povabilo Mestne občine Ljubljana izvajati projekt preusmerjanja kmetij v MOL v ekološko pridelavo, ki je potekal skoraj 10 let. Tudi ekotržnico smo razvili v okviru tega projekta.

Na Ekoprazniku boste poleg običajne bogate ponudbe ekoloških živil in izdelkov tako lahko spoznali tudi razvoj naše ekotržnice in prve kmete, ki so prodajali na njej, ter zgodovino ekološkega kmetijstva pri nas.

Posebno pozornost letos posvečamo oljčnemu olju. Ste vedeli, da je ocenjevanje kakovosti oljčnega olja prava veščina? Naučili se boste, kako lahko sami z okušanjem, vonjanjem in ogledom prepoznate, katero oljčno olje je res kakovostno.

Naši razstavljavci pa so pripravil prek 100 nagrad, za katere se boste lahko potegovali vsi obiskovalci prireditve.

Aktualni program in razstavljavce pa lahko spremljate na naši spletni strani www.itr.si in na FB.

Veselimo se praznovanja skupaj z vami!

Bookmark the permalink.

Comments are closed