Vztrajnih 20 let ekotržnice v Ljubljani

Letošnji Ekopraznik v Ljubljani, ki je potekal v soboto, 7. septembra, smo posvetili 20. rojstnemu dnevu ekološke tržnice v Ljubljani. Dejstvo, da je ekotržnica z nami že 20. leto je ganila tudi obiskovalce.

Bogata nagradna igra, v kateri je 26 razstavljavcev podarilo prek 150 nagrad je privabila nemalo obiskovalcev, med njimi tudi veliko tujcev.

Na tržnici si je bilo mogoče ogledati in nakupiti od ekološke zelenjave, jajc, mesnin, testenin, do veganskih proizvodov; stojnice so se šibile pod veganskimi polpeti, klobasicami, burgerji, namazi, prehranskimi dodatki in sladicami.

Dva razstavljavca ste nam tudi predstavila svoje izdelke malo bolj podrobno; Ekološka kmetija Munda, kjer pridelujejo ekstra deviško oljčno olje in zadruga Zemlja&Morje, ki združuje tako pridelovalce oljčnega olja, kot ekološke kmete in ekološke gojitelje školjk.

Ekološka kmetija Munda nam je predstavila postopke, po katerih spoznamo kvalitetno in pristno ekstra deviško in deviško oljčno olje. Pojasnili so tudi načine predelovanja olj, tako da so obiskovalci z novimi znanji in okusi hiteli preverjati, katero olje imajo v resnici doma.

Zadruga Zemlja&Morje se je predstavila z najstarejšim ekološkim vinom v Sloveniji ter nas razvajala s pripravo ekoloških školjk na rdeče, ki rastejo v Izoli, Strunjanu in Seči.

Nekatere ekološke kmetije, ki so z Ekopraznikom začele razširjati svojo prodajno dejavnost, nas zvesto spremljajo do dandanašnjih, zato smo počaščeni, da nam s svojo prisotnostjo zaupajo še drugo desetletje.

Letošnja posebnost so bili pridelovalci in predelovalci konoplje. Njihove stojnice so bile deležne nemalo radovednih ogledov, vprašanj in tudi nakupov.

Mestna občina Ljubljana, ki od samih začetkov podpira izvedbo Ekopraznika, se povečanja zanimanja za ekološko hrano in izdelke veseli, predstavniki pa pogumno razmišljajo o v celoti ekološki osrednji ljubljanski tržnici, v obdobju naslednjih dvajsetih let. Snovalci Ekopraznika to vizijo pozdravljajo in jo podpirajo.

Naj zeleni!

Več fotoutrinkov iz 18. Ekopraznika si lahko ogledate TUKAJ.

Prispevek v Kmečkem glasu!

Bookmark the permalink.

Comments are closed