Zdravilne rastline

7.9.: Zdravilne rastline za zdravje, lepoto in dobro počutje

Tematski seminar, od 17. do 20. ure, Velika sejna dvorana Mestne hiše v Ljubljani
Organizator:
Inštitut za trajnostni razvoj

Za zdravje in lepoto smo pripravljeni storiti marsikaj, tudi odšteti precej denarja… Prav zato nič ne cveti bolj kot oglaševanje negovalne in dekorativne kozmetike, pa tudi sredstev za izboljšanje zdravja. Zato na tem področju bolj kot kjerkoli potrebujemo osnovne smernice, da kot potrošniki pridemo do izdelkov, ki res dajejo tisto, kar obljubljajo. Rezultati neodvisnih testiranj kažejo, da vrsta najbolj reklamiranih izdelkov “vrhunske” kozmetike vsebuje kemikalije, ki nič hudega slutečim uporabnikom lahko povzročijo vrsto težav.

Tudi REACH – nova zakonodaja Evropske unije o registraciji in ovrednotenju kemikalij naj bi naredila red. Tako nikakor ni naključje, da je Evropska komisija konec julija letos prepovedala kar 22 kemikalij, ki se uporabljajo v barvah za lase…

Na srečo pa obstaja alternativa, ki temelji na celovitem pristopu do osebne nege; certificirana naravna (ekološka) kozmetika – tako negovalna in dekorativna, pa tudi učinkoviti rastlinski in drugi naravni pripravki za krepitev ali izboljšanje zdravja.

Program:

1. REACH – nova zakonodaja Evropske unije o registraciji kemikalij. Nezaželena kemija v negovalni in dekorativni kozmetiki kot vir bolezni? Certificirani alternativni programi.
Barbara Skaberne, Umanotera; Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj

2. Sredstva za nego nosečnic in otrok: neguje ali škoduje?

Sanja Lončar
Kako kozmetični izdelki delujejo na kožo in telo? Kaj vse lahko preide v kri in organe, katere snovi so nevarne? Na kaj moramo biti še posebej pozorni pri nosečnicah, otrocih in osebah z občutljivo kožo.

3. Naravna nega las in specializirane linije naravne kozmetike.

Mirjam Mihelčič Korez, Živa center
Aromatični amini v lasnih barvah so resno tveganje za zdravje. Ali lahko barvamo lase brez tveganja za zdravje in kako to pravilno početi? Kakšni bodo rezultati? Kako prepoznati izdelke, ki so brez vseh škodljivih snovi?

4. Pametne rastline za nego in zdravje
Jožica Pinter, Nutex d.o.o.
Naravni izdelki so veliko več kot naravni nadomestek za sintetizirane snovi. Katere rastline so najbolj učinkovite, kako delujejo; kako okrepimo njihovo moč?

5. Moč rastlinskih zdravil: Kaj zmorejo? Kako delujejo? Ali lahko rastlinska zdravila dosežejo več od sintetičnih?
Robert Terčelj, Farmedica

6. Zdravilni izdelki iz čebeljega panja – Endovital.
Jožica Fabjan
V preddverju: predstavitve storitev in izdelkov, ki ustrezajo merilom “eko in zdravo”.

Ponudniki nekaterih storitev in izdelkov, ki ustrezajo našim merilom “eko in zdravo:

  • Endovital
  • Farmedica
  • Nutex d.o.o.
  • Tamaschi d.o.o.
  • VI-DA studio d.o.o.
  • Živa center d.o.o.
Bookmark the permalink.

Comments are closed