Javni dogodek na OŠ Ljubo Šercer na temo kompostiranja

Inštitut za trajnostni razvoj je že peto leto njihov sopotnik pri ustvarjanju šolskega vrta. Z vloženim trudom so si prislužili naš simpatični logotip korenčka v objemu zelenega škratka.

Vrt je ob njihovi šoli živ v vseh letnih časih, tudi pozimi, ko življenje v njem sicer miruje, oni ne mirujejo. Takrat razmišljajo, načrtujejo, skrbijo za ptice in cvetlične potaknjence v šoli ter sejejo semena za prve pomladne sadike. Uživajo v okusnih čajih, zeliščnih namazih, pravih koruznih žgancih z domačim zeljem, pesi v solati, krompirju na tisoč in en način, marmeladah, zavitkih, krhljih, juhah. Pri tem se vedno bolj zavedajo pomena ponovne predelave. Skušajo biti vsako leto bolj ozaveščeni v odnosu do odpadkov, takšnih in drugačnih.

Tako so se letos na našo pobudo priključili projektu Kompost gre v šolo, ki ga sofinancirata Eko sklad in Ministrstvo za okolje in prostor. Odpadke na šoli zelo vestno ločujejo že nekaj let, pridno polnijo tudi vrtni kompostnik in pri tem pazijo, kaj vanj sodi. Letos so izpeljali naravoslovni dan za vse učence šole z naslovom »Z vrta na mizo«. Pri tem niso samo pospravili pridelkov in jih tudi zaužili, ampak so pobliže spoznali že rezultate hladnega kompostiranja. Kompostnik so učenci ob pomoči učitelja premetali, presejali in s pridelano kompostno zemljo polnili visoke grede. Mentorica šolskega vrta se je udeležila izobraževanja na temo kompostiranja na OŠ Sodražica.

Zaradi žara in veselja učencev so se prijavili še na javni dogodek, ga poimenovali Fižol na sladko in Kompostnik gre v šolo ter ga tik pred počitnicami uspeli tudi realizirati. Dogodka smo se udeležili tudi predstavnici Inštituta za trajnostni razvoj, in sicer Jožica Fabjan in Lidija Turk. Medse so povabili tudi ustvarjalko kuharske knjige Fižol, Andrejo Škrabec, članice društva podeželskih žena Kočevje, mentorico vrtnarskega krožka OŠ Ob Rinži, starše ter učence posebnega programa z razredničarko in učence izbirnih vsebin Kmetijska dela ter Sodobno kmetijstvo. Učenci so spoznali načine, kako staro zelenjadnico pripraviti na otroku simpatičen način. Pripravili so palačinke, mafine in kroglice. Učenci so spoznali pomen lokalno pridelane hrane, pomen ohranjanja biotske raznovrstnosti na vrtu in v kompostniku, pomen ločevanja odpadkov in pravilnega ločevanja bioloških odpadkov na šoli, ki nastanejo pri pripravi hrane. Skupaj smo zastavili tudi pozicijo novega triprekatnega kompostnika. Dopoldne je minilo v prijetnem ter ustvarjalnem duhu, o tem smo se prepričali vsi gostje. Učenci so se nam zahvalili z domačo malico, ki so jo pripravili sami. Pri pouku TIT bodo učenci izdelali triprekatni kompostnik iz materiala, ki so ga dobili v dar ter maketo vermikompostiranja v učne namene.

Bookmark the permalink.

Comments are closed