4. Ekopraznik v Ljubljani

4. EKOPRAZNIK v Ljubljani: živeti dobro – živeti eko in zdravo

sobota, 10. september 2005

Že tradicionalni ekopraznik v Ljubljani raste in širi obzorja: dosedanjemu predstavljanju ekoživil/ekokmetijstva smo dodali celovitejšo ponudbo za eko in zdravo življenje v slovenskem prostoru: ekokozmetika (negovalna, dekorativna), rastlinska zdravila, ekočistila, sredstva za opremljanje, gradnjo in vzdrževanje hiše… Namen letošnjega ekopraznika je predstaviti ponudbo kakovostnih izdelkov in storitev, ki so naravni in učinkoviti, okolju prijazni, brez nezaželenih kemično-sintetičnih sestavin in pomagal idr. – skratka, res tisto, kar kot osveščeni potrošniki pričakujemo, če nas nek izdelek ali storitev nagovarja z »eko, bio, naravno … «.

Zaradi zlorabljanja naših želja smo postali previdnejši; ne zaupamo vsemu, kar se »sveti zeleno« ali je zapakirano v »eko«papir. Zato na ekoprazniku sodelujejo le ponudniki, katerih izdelke spremljajo ustrezni certifikati (nadzorovana ekološka pri/predelava; BDIH – naravna kozmetika …) oziroma kjer sestava, izdelava, ponudba … ustreza merilom priznanih inštitucij (revija Öko-Test in drugi).

Program predavanj in spremljajočih dogodkov ob 4. ekoprazniku 

9:00

 • Otvoritev prireditve / Ekotržnica, Pogačarjev trg

10:00

 • Začetek glasbenega programa / Ekotržnica, Pogačarjev trg
 • Načela ekološke in naravne gradnje (Mateja A. Leskovar, gradbena biologinja) / Trubarjev antikvariat

Gradbena biologinja Mateja A. Leskovar vas vabi na predavanje na temo ekološke gradnje iz naravnih materialov. Poleg osnovnih načel gradnje (eko- in biogradnja) vam bo podrobneje predstavila lastnosti osnovnih naravnih gradiv (les, ilovica, izolacija iz naravnih vlaken), možnosti uporabe ekološke hišne tehnike (elektrika, voda, ogrevanje) ter psihološki pomen urejanja lastnega bivalnega okolja iz naravnih materialov. Znanje torej, ki ga v sebi združuje gradbena biologija.

10:30

 • Moč rastlinskih zdravil (R. Terčelj) / Rotovž

Danes delovanje rastlin na naše zdravje ni le domena starih izročil in zapisov starih zeliščarjev. Sodobne znanstvene tehnike, ki omogočajo, da »pokukamo« v dogajanja v celicah, so pripeljale do neizpodbitnih dokazov, da pri rastlinah ne gre za »dodatek« k zdravju, temveč za močna in spoštovanja vredna sredstva, s katerimi lahko za svoje zdravje in dobro počutje naredimo veliko dobrega.

Na predavanju Roberta Terčelja boste slišali zelo zanimive dokaze glede tega, kako delujejo registrirana zdravila na rastlinski osnovi in kaj si lahko od njih obetate, ko gre za npr. topljenje žolčnih kamnov, prehlade, bronhitise ali izboljšanje delovanja imunskega sistema.

11:00

 • Zakaj EKO? Merljive razlike v kakovosti eko in konvencionalnih živil (S. Lončar) / STIC na Krekovem trgu 10

S katerimi metodami lahko ugotavljamo kakovost živil in po čem se razlikujejo ekološko pridelana živila od živil pridelanih konvencionalno, v rastlinjakih in hidroponičnih obratih?

Najbolj razširjena kategorizacija živil temelji le na velikosti in izgledu, ki so za nas kot potrošnike še najmanj pomembe značilnosti. Kako je z vsebnostjo pomembnih hranil, antioksidacijskim potencialom živil, prisotnostjo pesticidov…? Na desetine znanstvenih študij ter testov potrošniških organizacij je končno podalo merljive ocene o vsebnosti vitaminov, mineralov, antioksidantov ter drugih parametrih kakovosti, ki viplivajo tudi na naše zdravje. Nekatere ugotovitve vas bodo presenetile!

11:30

 • Zavarujmo otroke pred kemijo v hrani, kozmetiki, čajih… (M. Škorc) / Rotovž

Manj toksinov v telesu mamic in dojenčka pomeni manj tveganja, boljše zdravje, boljši razvoj, manj alergij ter težav s kožo in imunskim sistemom. Vendar se jim včasih ni enostavno izogniti … – je  pa mogoče.

Na predavanju boste izvedeli, kaj je pokazal podroben pregled sestavin na stotin izdelkov, ki jih verjetno vsak dan uporabljate.

 • Razstava in demonstracija priprave jedi iz biodinamičnih živil / Waldorfska šola
 • Delavnica: ustvarjamo z naravnimi gradbenimi materiali – ilovica, barve, les … / Trubarjev antikvariat

V delavnici bodo otroci in odrasli lahko ustvarjali z naravnimi gradbenimi materiali. Na različne podlage (opeka, les) bomo nanašali ilovnate omete različnih barv, jih poslikavali in/ali plastično oblikovali. Z naravnimi zidnimi barvami in pigmenti bomo risali na mavčne plošče oziroma preizkušali različne pleskarske tehnike (šabloniranje, voskanje …). Surove kose lesa bomo obdelovali z naravnimi sredstvi za zaščito lesa (olja, voski, lazure).

12:00

 • Koliko lahko verjamemo ekooznakam: kako poteka nadzor v ekološkem kmetijstvu? /STIC na Krekovem trgu 10

Vsi si včasih zastavimo vprašanje, kakšno zagotovilo kakovosti nam ponujajo ekooznake na živilih. Kaj če kdo ne spoštuje predpisov? Kakšna je verjetnost, da ga bodo odkrili? Kakšne metode uporabljajo nadzorne organizacije? Kakšne so kazni za kršitelje? Zdaj to lahko izveste iz prve roke!

 • Predvajanje filma o biodinamičnem kmetijstvu / Waldorfska šola

12:30

 • Neguje ali škoduje? Strupi prihajajo tudi skozi kožo. Kako se zavarujemo? (S. Lončar) / Rotovž

Potrošniške organizacije opozarjajo, da v kozmetiki, dišavah in čistilih najdemo vse več potencialno nevarnih snovi. Večina kozmetike temelji na naftnih derivatih, enako velja za osveževalce zraka, sintetično pridobljena dišeča olja in podobno. Na predavanju boste izvedeli, na kaj moramo biti pozorni pri izbiri in kako se znajdemo v poplavi tako imenovanih naravnih izdelkov, ki to pogosto niso.

 • Za dom brez strupov! Kakšna čistila zares potrebujemo? / Trubarjev antikvariat

Kaj so EKOčistila? Zakaj bi ekočistila sploh kupili? Na ravni Evropske unije so pripravili zahteve, ki jih morajo taka čistila izpolnjevati; kakšne so te zahteve, katere snovi lahko vsebujejo in katerih ne smejo. Zakaj lahko tudi sami prispevamo k varovanju okolja in svojemu zdravju že s tem, da upoštevamo navodila za uporabo čistil… vse to in še več boste izvedeli na predavanju.

Poleg tega vam bomo predstavili tudi ekološki jabolčni kis Renški hram.

13:00

 • Predstavitev miroljubnega poljedelstva / STIC na Krekovem trgu 10

Ekološko kmetovanje označuje različne pristope, ki jim je skupno, da delajo brez sintetičnih mineralnih gnojil in kemičnih zaščitnih sredstev. Nekateri pristopi pa osnovne zahteve ekološkega kmetijstva precej presegajo. Med njimi je tudi miroljubno poljedelstvo.

Miroljubno poljedelstvo v Sloveniji še ni tako poznano. Zanj je značilno predvsem to, da ne uporablja nobenih kemičnih gnojil, nobenega gnoja in gnojevke, nobenih zatiralcev plevela in uničevalcev tako imenovanih škodljivcev in z doslednim tripoljnim kolobarjenjem omogoča zemlji počitek. Kako delajo po tej metodi in kaj uspešno pridelujejo? Koliko je metoda razširjena v Sloveniji in kateri izdelki so na voljo, boste izvedeli na predavanju.

13:30

 • Moč medu in rdeče pese (A. Fabjan) / Rotovž

V želji pomagati ljudem v njihovi stiski in bolezni je nastala posebna tehnologija izdelave naravnih zdravil na osnovi medu in rdeče pese, kjer so glavni nosilci dogajanja čebele. Te izdelke srečamo pod blagovno znamko ENDOVITAL. Endovital pa niso samo izdelki, temveč je to tudi filozofija razmišljanja o življenju. To filozofijo in razmišljanje, ki je nastalo v miru kočevskih gozdov, bo podal avtor sam. V nadaljevanju si bomo v sliki in besedi ogledali posebnost izdelave ENDOVITALA ter filozofijo in tehnologijo, ki jo poznavalci imenujejo »tehnologijo prihodnjega časa« z nesluteno močjo izdelka.

 • Načela ekološke in naravne gradnje (Mateja A. Leskovar, gradbena biologinja) / Trubarjev antikvariat

14:00

 • Predavanje o celostni prehrani (M. Arh) / STIC na Krekovem trgu 10

14:30

 • Moč rastlinskih zdravil (R. Terčelj) / Rotovž
 • Delavnica: ustvarjamo z naravnimi gradbenimi materiali – ilovica, barve, les… / Trubarjev antikvariat

15:00

 • Pravica vedeti (M. Peterman, Zveza potrošnikov Slov.) / STIC na Krekovem trgu 10

Kakšne pravice imamo potrošniki glede živil – na področju označevanje porekla (ekološko, brez GSO…) in sestavin? Kam se lahko pritožimo, kje lahko vprašamo, če želimo več informacij? Strokovnjakinja za prehrano z Zveze potrošnikov Slovenije vam bo predstavila to »vroče« področje in odgovarjala na vaša vprašanja.

15:30

 • Zavarujmo otroke pred kemijo v hrani, kozmetiki, čajih… (M. Škorc) / Rotovž
 • Za dom brez strupov! Kakšna čistila zares potrebujemo? / Trubarjev antikvariat

16:30

 • Neguje ali škoduje? Strupi prihajajo skozi kožo. Kako se zavarujemo. (S Lončar) / Rotovž

Od 9. do 13. ure:

 • Razstava Od kakavovega zrna do ekočokolade ter predstavitev pravične trgovine / Trgovina 3muhe, Stari trg 30
 • Glasbeni program / Ekotržnica, Pogačarjev trg

Od 9. do 17. ure:

 • Razstava knjig na temo zdrave prehrane in predstavitev knjige »Si to, kar ješ« angleške strokovnjakinje za prehrano dr. G. McKeith / Knjigarna Vale-Novak, Wolfova 8

In kje bomo jedli in pili?

 • Posebna ponudba prigrizkov in pijač na stojnicah: restavracija Vegedrom, Gostilna Krištof, Jablana, IBI / velika ekotržnica
 • Demonstracija priprave jedi iz biodinamičnih živil / Waldorfska šola
 • Poseben ekomeni v restavraciji VEGEDROM, Vodnikova 35, Šiška (od 12. ure dalje)
 • Ekočaji in ekopecivo v čajnici CHA, Stari trg 3
 • Ekosok in ekovino / Kavarna Maček, Cankarjevo nabrežje

Dejavnosti za otroke

 • Otroške delavnice na veliki tržnici (Waldorfski vrtec)
 • 10h – 13h Otroške delavnice na temo varstva okolja (Združenje Sezam) / Kavarna Maček
 • 16h – 18h Otroška delavnica na temo varstva okolja (B. Kononenko) / Sladoledni vrt Poet, pri Prešernovem trgu
 • Predvidoma ob 11.15. Lutkovna predstava »Čudežno zdravilo« (Boris Kononenko) / Ekotržnica, Pogačarjev trg
thumbnail of ProgramEP2005_www_in_posiljanje

Letak s programom

Bookmark the permalink.

Comments are closed