Ekotržnica

EKOTRŽNICA z živili iz nadzorovane ekološke pridelaveekotrgMaj05Boncina1_splet

Lokacija:

Pogačarjev trg v Ljubljani/Osrednja ljubljanska tržnica

Obratovalni čas:

Ob sobotah od 8. do 14. ure – polni obseg
Med tednom (sreda) od 8. do 14. ure – posamezne stojnice v poletni sezoni

Ob sobotah ekotržnica deluje v polnem obsegu (prek 30 stojnic).

Koordinacija:

Inštitut za trajnostni razvoj

“Knjiga pohval in pritožb za ekotržnico”: vabimo vas, da svoje pripombe pošljete na info@itr.si.

Ponudniki na ekotržnici so ekološki kmetje iz vse Slovenije, ki na tržnici prodajajo predvsem sezonsko zelenjavo, sadje, žita in mlevske izdelke, sokove, čaje, zelišča, kis, olja …

Na ekotržnici je na vsaki prodajni stojnici kupcem vedno na vpogled izobešen certifikat, ki dokazuje, da so živila pridelana/predelana po standardih ekološke pridelave.

ekotrgMaj05Leskovec1_splet

Izdelki iz ekološko pridelanega kozjega mleka.

Poleg tega so ekoživila na prodaj tudi v pokritem delu tržnice: kruh, pecivo in mlevski izdelki; meso; izdelki iz ovčjega mleka (ekosirarstvo: ovčji sir, jogurt, maslo, skuta …).

Ekotržnica deluje na Pogačarjevem trgu, ki je del osrednje ljubljanske tržnice. Odprta je od 8. do 14 ure, in sicer ob sobotah v polnem obsegu (25 stojnic), v poletni sezoni pa posamezne kmetije prodajajo tudi med tednom.

Delovanje in razvoj ekotržnice koordinira Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), razvila pa se je v okviru projekta “Preusmerjanje kmetij v MOL v ekološko kmetijstvo” s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana in v sodelovanju s kmeti iz Združenja ekoloških kmetov osrednje Slovenije.

Ljubljanska ekotržnica je z delovanjem začela julija 1999 na Cankarjevem nabrežju kot prva tržnica z živili iz nadzorovane ekološke pridelave v Sloveniji. Prvo leto je obsegala le dve stojnici, l. 2000 jih je bilo že deset, l. 2001 pa se je zaradi povečanja obsega preselila na sedanjo lokacijo.

Ekotrz_1999_splet

Prva tržnica z živili iz nadzorovane ekološke pridelave v Sloveniji na Cankarjevem nabrežju v Ljubljani (1999).

 

Od januarja 2005 je ekotržnica del nove, preoblikovane ponudbe osrednje ljubljanske tržnice na Pogačarjevem trgu. Ljubljana se z njo uvršča med vse številnejša evropska mesta, kjer je takšna ponudba ekoživil že postala običajna.

Ljubljanska ekotržnica je v letu 2009 praznovala 10. obletnico obstoja.

Comments are closed