EKOTEDEN in 10. EKOPRAZNIK v Ljubljani

5. – 10.9.2011

EKOTEDEN IN 10. EKOPRAZNIK v Ljubljani

Na tradicionalnem tednu »Živeti dobro – živeti eko in zdravo« so obiskovalci letos spoznali vrsto novosti s področja eko in zdravega življenjskega sloga. Ekoteden se je začel v ponedeljek, 5. septembra in se je zaključil z jubilejnim 10. ekopraznikom v soboto, 10. septembra na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. O dogodkih Ekotedna je poročalo veliko medijev, tako da so daleč presegli domet Info točke Okoljskega centra v Ljubljani.

10. Ekopraznik je bil gotovo rekorden po temperaturah: še nobeno soboto v septembru doslej, odkar prireditev prirejamo, ni bilo kar 31 stopinj C.

Obiskovalci so se navduševali nad pestrostjo in zlasti kakovostjo zelenjave in sadja ekoloških kmetij iz vse Slovenije. Kak slabše poučen obiskovalec kar ni mogel verjeti, da se da z metodami ekološke in biodinamične pridelave pridelati take pridelke. Z zanimanjem obiskovalcev so bili zadovoljni tudi številni ponudniki predelanih ekoživil, ekokozmetike, ekoopreme za vrt in dom… Opazili so, da je bilo letos več bolje obveščenih kupcev, ki so natančno spraševali in včasih tudi natanko vedeli, kaj hočejo.

Premierna nova predstava Putke Zdravke skupaj z Zajčkom Sladkom pa je resnično navdušila najmlajše.

Veliko obiskovalcev je pritegnila razstava projekta “Šolski ekovrt”, ki smo jo pripravili ob steni ljubljanske stolnice. 22 šol je s slikovno bogato opremljenimi posterji predstavilo, kako njihovi otroci ustvarjajo šolske ekogredice, obirajo plodove, jih predelujejo v čaje, sokove in celo mila, kar si jih je bilo moč ogledati tudi na stojnici Šolskih ekovrtov. Svoje izkušnje so posredovale tudi nekatere mentorice same. Več o delu šol in vrtcev, ki so vključeni v Mrežo šolskih ekovrtov, lahko izveste na portalu projekta http://www.solskiekovrt.si/.

Fotografije z 10. Ekopraznika si lahko ogledate v Fotogaleriji na spletnem portalu “Šolski ekovrt”.

Če vas zanima, kakšen je bil natančen program Ekotedna in 10. Ekopraznika, si poglejte tukaj.

Bookmark the permalink.

Comments are closed