SREDA, 5.9.2007 ob 16:00
Okrogla miza “Genska tehnologija v kmetijstvu in hrani: čigava izbira? Svet, EU in Slovenija”
Kje tiči jedro težav z uvajanjem genske tehnologije v kmetijstvo in hrano? Zakaj se lokalno prebivalstvo, občine, regije… in države članice EU ne bi mogli odločiti, da gojenja gensko spremenjenih (GS) rastlin na svojem območju ne bodo dovolili?
Spor glede genske tehnologije v kmetijstvu na ravni EU je dober primer za razmislek o (ne)ustreznosti postopkov odločanja o uvajanju tehnologij z možnimi daljnosežnimi okoljskimi, ekonomskimi in družbenimi vpliv.
V razpravi želimo spoznati, kako način odločanja v EU vpliva na nacionalno raven, kje so pomanjkljivosti ter kakšni bi bili bolj ustrezni postopki odločanja v takšnih primerih. Vprašanja, ki jih odpira raba GS organizmov, bomo skušali osvetliti z vidika različnih strok.
Sodelujejo: Strokovnjaki s področja okolja, zdravja, sociologije, kmetijske stroke in ekokmetijstva, filozofije, potrošnikov.