Drugi dan mešane mobilnosti in obisk eko-socialne kmetije Korenika

V sredo, 26. 10. 2019 so se udeleženci mešane mobilnosti v okviru projekta Ecogard in udeleženci projektnega sestanka skupaj odpravili v Prekmurje. Po dveh urah vožnje je sledil obisk eko-socialne kmetije Korenika. Socialno podjetje Korenika izvaja programe socialnega vključevanja in delovnega usposabljanja in se nahaja na območju, od koder se prebivalstvo izseljuje v urbane regije, iščoč delo.

Na kmetiji imajo odprto gospodarsko poslopje, glavno stavbo s trgovino in shrambo za pridelke in izdelke, medijski center, ki služi tudi kot jedilnica za obiskovalce in prostor s kuhinjo.

Del zemljišča je namenjen vzreji živali, med katerimi se nahajajo predvsem endemične vrste, izjemoma redijo tudi manjše tuje vrste, da bi otrokom, ki obiščejo njihovo kmetijo, privzgojili ljubezen do živali.

Razen gospodarskih poslopij (hlevi, staje, drvarnica, zunanja kuhinja) je na delu zemljišča tudi stavba, namenjena bivanju, ki jo prenavljajo v namestitvene kapacitete.

Inovacija, ki jo razvijajo, je senzorno igrišče za invalide in starejše posameznike, ki predstavlja temelj za izvajanje novega programa skrbi za starejše.

Del senzornega zeliščnega vrta je oblikovan kot labirint, kjer so posamezni deli vrta zasajeni z zelišči, ki ustrezajo posameznim notranjim organom.

Razen programov za invalide in posameznike s kognitivnimi in drugimi motnjami, prihodek pridobivajo tudi z organizacijo piknikov, tedenskih kampov in delavnic za šolske otroke in druge skupine.

Njihova kuhinja lahko postreže do 50 obrokov naenkrat.

 

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed