Javna skupna zasaditev BiDi vrtička v Ljubljani (2014)

Javna skupna zasaditev biodiverzitetnega vrtička v urbani Ljubljani na dan biotske raznovrstnosti, 22. maj

Ljubljana, 26. 5. 2014

Biodiverzitetni vrt zasajen!

Inštitut za trajnostni razvoj je 22. maja, na vroč pomladni dan – mednarodni dan biotske raznovrstnosti, skupaj s skupino 40-ih učencev, dijakov in mentorjev, zasadil biodiverzitetni vrtiček! Mimoidoči si ga lahko ogledate pred Dijaškim domom Tabor, ob pešpoti na Vidovdanski cesti v središču Ljubljane.

S pisanim izborom rastlin in upoštevanjem “dobrih in slabih” sosedov smo opozorili na dan biotske raznovrstnosti.

Načrt za vrtiček je pripravila naša sodelavka, permakulturna strokovnjakinja Jožica Fabjan. Pri oblikovanju visokih gredic smo uporabili veliko materiala z lokacije: veje iz bližnjega parka (po žledolomu), travo in zemljo po prekopu ledine, organske odpadke …Veliko posajenih sadik so na svojih šolah vzgojili otroci/dijaki ljubljanskih šol, ki so sodelovale na skupni zasaditvi. Dogodka so se udeležile: OŠ Kolezija, OŠ Mirana Jarca Ljubljana, OŠ Zalog, OŠ Karla Destovnika – Kajuha, BIC Ljubljana (Živilska šola), Gimnazija Poljane in Gimnazija Šiška.

Velika zahvala gre Dijaškemu domu Tabor, ki je gostoljubno odstopil prostor pred eno izmed njihovih stavb. Sodelovanje je bilo zelo prijetno in koristno. Meritve in izkop smo namreč opravili že v torek, 20. maja, prav skupaj z dijaki, dijakinjo in vzgojiteljema iz Dijaškega doma Tabor.

V četrtek, 22. maja, pa nas je čakala še glavna naloga: priprava gredic in ZASADITEV BIODIVERZITETNEGA VRTIČKA. Pričeli smo točno ob 9.00. Zaključili pa med 13. in 14. uro, ko je toplo pomladno sonce že pošteno “žgalo”. S skupnimi močmi nam je uspelo zasaditi prikupen vrt, prijaznih oblik in mnogoterih rastlin. Na njem boste uzrli paradižnik, kamilico, boreč, amariški slamnik, buče, sivko, vrtnice in še in še.

Galerijo slik si lahko ogledate na Facebook strani programa.
Več o programu Šolski ekovrtovi.

Za sodelovanje se zahvaljujemo tudi:

  • podjetju Biobrazda za kompostirano mešanico prsti
  • podjetju Snaga za dostavo lesnih sekancev, vejevja in pokošene trave
  • Hotelu Park za posojo in postavitev miz za malico
  • Alenki Henigman in Jožici Fabjan za izvedbo zasaditve.

Biodiverzitetni vrt pred DD Tabor – VABILO

Trajanje projekta: 1. 3. 2014-14. 11. 2014

Comments are closed