Mind the cap

Evropski projekt o pomenu Skupne kmetijske politike in ekološkem kmetijstvu (Mind the CAP)

 

O projektu:
Namen projekta Mind the CAP je vzbuditi pozornost in opozoriti na pomen Skupne kmetijske politike med mladimi, kmeti in splošno javnostjo z vidika evropskega okoljskega gibanja za ekološko kmetijstvo IFOAM, čigar član je tudi Inštitut za trajnostni razvoj.

Kampanja Mind the CAP obsega številne dogodke po vsej Evropi. Koordinator projekta je IFOAM EU.

ITR je v okviru projekta in v povezavi s svojim programom Šolski ekovrtovi v septembru, oktobru in novembru 2013 izvedel sklop treh jesenskih akcij za starejše osnovnošolce in dijake različnih OŠ in SŠ ter mentorje vrtčevskih in šolskih ekovrtov.

1.”SKuP’ NA EKOVRT”

Nadobudne fotografe in šolske ekovrtnarje mestnih srednjih šol, ki so vključene v naš program Organic School Gardens, smo povabili na enega od treh dogodkov v Ljubljani in Mariboru, kjer so raziskovali ekovrtnarstvo oziroma ekokmetijstvo. Svoje fotografije so posneli na urbanem ali šolskem ekovrtu v Ljubljani, Mariboru in ekološki kmetiji v Ljubljani. Izbrane najboljše fotografije smo poslali na evropski fotonatečaj “agriCAPture”, ki ga vodi IFOAM EU, Zveza evropskih gibanj za ekološko kmetijstvo. Vabljeni k ogledu fotografij prispelih na fotografski natečaj, preko katerega so se dijaki potegovali zavikend izlet na ekološko kmetijo v Italijo.

Naš prvi dogodek smo izpeljali v sredo 18. septembra, ko smo skupaj s srednješolci Gimnazije Poljane, Srednje šole Domžale in Srednje Gradbene, geodetske in okoljevarstvene šole Ljubljana obiskali ekološko kmetijo Studen v Ljubljani. Obisk eko kmetije Studen v SPOROČILU ZA JAVNOST.

V torek 24. septembra 2013 smo skupaj z Živilsko šolo BIC Ljubljana spoznavali delo na ekološki kmetiji Pri Konc (Čemažar).

Zadnji dogodek prvega sklopa akcij s srednješolci  smo izvedli v ponedeljek 30. septembra 2013! Z dijaki treh mariborskih gimnazij smo se podali na ogled skupnostnega urbanega eko vrta v Mariboru.

2. “Razkrite skrivnosti ekoloških kmetij” … 

… so z Inštitutom za trajnostni razvoj in ekološkimi kmetom iz njihovega lokalnega okolja odkrivali učenci osnovnih šol, ki z nami uspešno sodelujejo tudi v programu Organic School Gardens. Učenci so obiskali eno od sedmih ekoloških kmetij, kjer so jih domači prijazno sprejeli, razkazali kmetijo, ponudili domačo ekološko malico in se z njimi v sproščenem vzdušju pogovarjali o poklicu ekološkega kmeta kot enega izmed najpomembnejših “zelenih” poklicev, ki v današnjem času vse bolj pridobivajo na veljavi. Svoj del smo dodale sodelavke Inštituta za trajnostni razvoj; z mladimi smo se pogovorile o okoljskih koristih ekološkega kmetovanja, njegovem vplivu na biotsko raznovrstnost in kakovost hrane. Naše najstnike smo gostile naslednje ekološke kmetije:

 • Ekološka kmetija Mesojednik iz Slatine v Rožni dolini pri Celju: 23.9.2013.
 • Ekološka kmetija Turinek iz Jareninskega Dola v Slovenskih goricah: 25.9.2013.
 • Ekološka kmetija Repovž iz Šentjanža pri Sevnici: 30.9.2013.
 • Ekološka kmetija Šlibar iz Kovorja pri Tržiču: 2.10.2013.
 • Ekološka kmetija Čemažar (Pr’ Konc) iz Kleč v Ljubljani: 8.10.2013.
 • Ekološka kmetija Berki iz Lendave: 9.10.2013.
 • Ekološka permakulturna kmetija Fabjan iz Predstrug pri Dobrem polju: 16.10.2013.

Kako smo se imeli na treh ekoloških kmetijah (Mesojednik, Turinek in Čemažar), si lahko preberete v SPOROČILU ZA JAVNOST.

3. Jesenski seminar mreže Šolskih ekovrtov

Vsakoletni seminar je bil posvečen aktualnim temam šolskega ekovrtnarjenja in vzgoji za zelene poklice. Potekal je 28.11.2013 v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.
Kako je bilo, si lahko ogledate v naši spletni galeriji.

Več o tokratnem jesenskem seminarju pa v SPOROČILU ZA JAVNOST.

Mladi iz programa Šolski ekovrtovi spoznavajo in fotografirajo ekološko kmetijstvo

Krajše poročilo vseh akcij si lahko ogledate TUKAJ.

Akcije sofinancira Evropska unija, Generalni direktorat za kmetijstvo in razvoj podeželja. Odgovornost za vsebino nosi Inštitut za trajnostni razvoj. Evropska komisija ni odgovorna za nadaljnjo uporabo predstavljenih informacij.

 

Zbornik seminarja Mreže Šolskih ekovrtov in projekta “Mind the CAP” v Sloveniji

Spročamo, da je na voljo za raziskovanje in branje izdana e-publikacija Zbornik seminarja Mreže Šolskih ekovrtov in projekta “Mind the CAP.

V njem boste našli koristne, uporabne nasvete za permakulturno vrtnarjenje na ekoloških gredicah v vrtcu ali šoli, pokukali na druge ekovrtove in se spoznali z zelenimi poklici, še posebej v ekološkem kmetijstvu.

Ne pozabite pregledati ponudbe ekoloških semen in sadik Kooperative Amarant in Ekodrevesnice Ocepek, ki sta izdajo e-publikacije tudi podprla.

Vabljeni k branju!

Evropska pravila za ekološko pridelavo vin

V priloženem dokumentu lahko izveste več o novih predpisih s področja ekološke pridelave vin, kako jih razlagati, več o trenutnem tržišču in prihodnjih možnostih.

Priložnosti za inovacije v ekološkem kmetijstvu

Spoznajte priložnosti za inovacije v ekološkem kmetijstvu, ki jih ponuja Evropsko partnerstvo za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti (EIP AGRI).

Video akcije: ekološko kmetijstvo – zeleni poklici za mlade – seminar Šolski ekovrtovi

Oglejte si video prispevke, ki smo jih v sodelovanju s Studiom 12 pripravili v okviru projekta Mind the CAP:

 • “SKuP na EKOVRT”: Srednješolci na ekološki kmetiji Studen

 • “Razkrite skrivnosti ekoloških kmetij”: Osnovnošolci na permakulturnem vrtu Jožice Fabjan

 • “Jesenski seminar Mreže Šolskih ekovrtov”

Objavljeno: 4. 2. 2014

Ekokmetijstvo in ekoživila v Evropi

Ekološko kmetijstvo danes obsega 5,6 % kmetijskih zemljišč v EU, kar je bilo v letu 2012 skoraj 10 milijonov hektarjev, in je glede na leto 2011 povečanje za 5,4 %. Evropa je drugi največji trg ekoloških proizvodov (takoj za ZDA), ki je ocenjen na 22,7 milijarde EUR. Čeprav so države EU v letu 2012 same zagotovile 20,8 EUR te vrednosti, pa povpraševanje po ekoloških proizvodih kljub temu presega ponudbo v EU.

Nenehna rast maloprodaje odraža povpraševanje evropskih potrošnikov po visoko kakovostnih proizvodih, pridelanih v skladu z visokimi standardi varstva okolja in dobrega počutja živali. Hkrati na trajnostni razvoj ekološke prehrane in kmetijstva močno vpliva kmetijsko-prehranska politika EU. To velja tudi za najnovejše spremembe ter izvajanje politik, od nove Skupne kmetijske politike 2014-2020 ter Evropskega partnerstva za inovacije (EIP) v kmetijstvu, pa do zagona novega Akcijskega načrta EU za ekološko kmetijstvo in predloga nove Uredbe o ekološkem kmetijstvu.

Za več informacij si oglejte: “Organic in Europe: Prospects and developments 2016”.

Vabljeni tudi k ogledu dveh zanimivih videov, ki jih je IFOAM pripravil o novih usmeritvah skupne kmetijske politike, ekološkem kmetijstvu in pogledu kmetov na vlogo in regulative SKP.

Na posnetku lahko desno spodaj vključite tudi angleške podnapise.

Povezavi:

 • Evropski ekološki kmetje združeni za bolj zeleno, pošteno in pametnejšo Skupno kmetijsko politiko (SKP). Oglejte si mnenja o reformah SKP (CAP) ekoloških kmetov iz Grčije, Italije in Španije.

 • O pomenu nove Skupne kmetijske politike za ekološko kmetijstvo. Mnenja deležnikov v ekološkem kmetijstvu, predstavnikov Evropske komisije in Evropskega parlamenta.

Comments are closed